Всичко започва през 12-ти век, когато двамата братя Петър и

...
 Всичко започва през 12-ти век, когато двамата братя Петър и
Коментари Харесай

24 май - историята на празника

  Всичко стартира през 12-ти век, когато двамата братя Петър и Асен, през 1185 година подвигат въстание, с цел да възродят българското царство. Това е времето в което за първи път е отдадена респект на основателите на българската писменост.

 Години по-късно, на 11 май 1851 година в Пловдив, българският публицист и лингвист Найден Геров провежда публично първия празник в чест на светите братя Кирил и Методий. Мястото за осъществяване на честването е в епархийското учебно заведение „ Св. Св. Кирил и Методий “ в град Пловдив. 11-ти май не е била инцидентно определена дата. Това е бил общият църковен празник на двамата светии. През идната година – 1852 година Неофит Бозвели разказва за първи път във възрожденска литература уведомление за празнуването на Кирил и Методий на 11 май.

 През 1857 година празникът на „ светите братя “ е почетен в Цариград в българската черква „ Свети Стефан “. По това време там е имало и работа на Свети Иван Рилски. През идната година в Пловдив учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методи, а празникът се отбелязва с тържествена работа в църквата „ Света Богородица “. След това честванията стартират последователно и в Шумен, Лом и Скопие (от 1860 г.). От 1863 година пък 11-ти май се открива като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. Сава Филаретов бил уредникът на празника в София. След Освобождението денят на Кирил и Методий стартира всеобщо да се отбелязва в цялата страна като израз на насладата от свободата. Постепенно обаче от църковен, празникът се трансформира в учебен и 11-ти май остава в календара като ден в който се почитат славянската просвета и книжовност, а не толкоз основателите на глаголицата.

Защо тогава през днешния ден честваме този празник на 24-ти май, а не на 11-ти?

 Защото първата дата е по Юлианският календар, а втората по Григорианския. След 1916 година се трансформира освен датата на този празник. Тогава той е някак поделен сред църквата и народа. Църквата продължава да уважава двама равноапостоли на 11-ти май, а страната на 24-ти май по формалния държавен календар. Така денят на светите братя Кирил и Методий от църковен става публично национален празник. Кумановският околийски шеф Стоян Мишев написа в една своя заповед:

  " Наредете най-малкото най-малко въ селата гдето е общинското ръководство да се отпразнува тържествено националния празникъ " Св. Кирил и Методий ", който се пада на 24 май въ среда. Там гдето има свещеници и дето няма ще поканътъ енориските имъ свещеници, да отслужат литургия и водосвет. Секретаръ - бирниците и ръководителите ще бъдат на местата си. С песни забавление да се прекара тозъ празникъ народенъ. "

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР